Nysgerrighed, Nærvær, Bevidsthed
Nysgerrighed
Når vi har bevidstheden med og er nærværende i samværet med vores heste, så vil vi lægge mærke til, hvordan vores hest egentlig har det. Hvad den kan lide og hvad den ikke kan lide. Jeg har igennem årene erfaret, hvor vigtigt det er at være nysgerrig i stedet for dømmende. Det har for mig krævet et opgør med gamle begrænsede overbevisninger om, hvordan min hest SKAL være, eller hvordan tingene SKAL gøres. Det vil jeg opfordre andre hesteejere til også at gøre. Når vi holder op med at dømme vores heste, som for eksempel, at den er doven, når den ikke går frem for schenklerne, eller bare altid er sur, når du spænder gjorden, men i stedet er nysgerrig på, hvorfor har min hest ikke lyst til at gå frem ad, eller hvorfor kan den ikke lide at få spændt gjorden. Så vil vi kunne foretage de ændringer der skal til for, at vores hest kan trives bedre.
Der er ikke nogen heste, der er født dovne eller sure. Det er en adfærd, der fortæller os, at noget er off. Det gode ved at sætte bevidsthed på det og være nysgerrig er jo, at vi så rent faktisk kan ændre det til det bedre. Er der noget vi som hesteejere hellere vil end, at vores heste er glade og har det godt. Jeg oplever, at vi i hesteverdenen til stadighed i mange henseender slukker hestens signaler, i stedet for at være ægte nysgerrig på dem. For eksempel hvis hesten ikke vil gå fremad, så forstærker vi bare ”hjælperne”, som vi så kalder det med mere schenkel, skarpere sporer eller pisken. Eller hvis hesten bider ud efter en, når man spænder gjorden, så skælder man den ud. Problemet er, at det kan godt være, at du så får hesten til at gå fremad eller, at den stopper med at bide ud… men du fandt aldrig ud af, hvad din hest prøvede at fortælle dig. Det svarer til, at instrumentbrættet i din bil lyser rødt, fordi den er ved at løbe tør for benzin, men i stedet for at fylde benzin på, så slukker du bare lyset i instrumentbrættet. På et eller andet tidspunkt holder du midt på vejen og er løbet tør for benzin. Det samme gælder med din hest. Det behøver ikke at være fordi der er noget alvorligt i vejen, men faktum er, at du ikke finder ud af det, hvis du ikke er nysgerrig på det.
Nærvær
Nærvær er at være til stede i nuet. Nærvær er en oplevelse af interesse, kærlighed eller omsorg, som vi menneske udviser. Vi lever i en tid, hvor man får credit for at have mange bolde i luften, fordi man på den måde kan nå en masse på den samme tid. Det kan være super at multitaske med praktikaliteter, men når vi taler om at være nærværende, så duer det ikke. Oplevelsen af nærvær er en meget fokuseret energi på noget bestemt. Du kan ikke være nærværende ti forskellige steder på samme tid. Det gælder både i og uden for samværet med din hest. Hvis du forestiller dig, at du spillede ti forskellige musiknumre på samme tid, så ville det uden tvivl lyde ret dårligt og det ville være meget svært at høre lyrikken på den enkelte sang. Hvis ikke det nærmest er umuligt, så ville du helt sikkert skulle bruge utrolig meget energi på at prøve. Jo færre sange der spillede på samme tid, jo lettere ville det blive at høre forskel. Og hvis du slukkede for alle undtagen det ene nummer du gerne ville lytte til, ville du rigtigt kunne nyde det og både høre og forstå lyrikken. Hvis du overfører det til samværet med din hest, så er det svært at være rigtigt nærværende med den, hvis du både har tankerne på andre ting inde i dit hoved, din telefon der bimler og bamler med beskeder og notifikationer, og samtidig skal snakke med staldkammeraterne
*TIP: Hav telefon-fri-tid, når du er sammen med din hest. I know… vi kan ikke leve uden vores telefoner i dag. Kæmpe anbefaling som minimum at sætte telefonen på lydløs, når du er i stalden. Hvis du har en dag, hvor du ikke venter et vigtigt opkald eller lignende, så prøv at lade telefonen ligge i bilen, eller i skoletasken og mærk en kæmpe forskel i nærværet med din hest 😊
*TIP: Lav en aftale med staldkammeraterne om, at nu er det hestens tid. Det er helt vildt hyggeligt at have staldkammerater at dele sin interesse med, men det kan også forstyrre nærværet og ikke mindst koncentrationen, når du er sammen med din hest. Hav en god snak med staldkammeraterne om det, hvis du synes det kan være svært at få dedikeret tid med din hest, så kan I aftale at mødes over en sodavand eller kaffe efter rideturen og vende verdenssituationen der 😊
Jeg tror, at vi alle har prøvet at sidde i et selskab og forsøge at have en samtale med en, der samtidig sidder og kigger i sin telefon. Vi har helt sikkert også prøvet at være den der sidder og kigger i telefonen… Det føles ikke ret nærværende. Det er ikke fordi vi skal være perfekte, men hvis vi gerne vil have en god relation, om det er med vores kæreste, ven eller hest, så kræver det, at vi er nærværende med dem. Så når vi er sammen med vores hest, så er vi sammen med vores hest. Vi er nærværende og interesserede i at se og mærke, hvordan den egentlig har det og hvad den har brug for.
Bevidsthed
Er du sammen med din hest, når du er sammen med din hest? Eller kører du på autopilot, ligesom vi nok kommer til at gøre i mange hverdagsaspekter, for at få tiden og puslespillet til at gå op. ”Jeg skal lige have klaret hesten for i dag”. ”Jeg skal lige hurtigt forbi stalden”. Imens kører tankerne om, hvad du skal huske at handle ind på vejen hjem, at du skal huske at tjekke mails, læse lektier, eller hvem der skal passe hunden, når du skal på ferie og så videre… Hov, hvor blev frirummet af? Hesten blev pludselig en del af den travle hverdagstrummerum. Hesten og stalden føles pludselig som noget, der bare lige skal overstås.Hvis hesten samme dag ikke vil med ind fra folden, ikke vil gå forbi traktoren, eller bliver ved med at springe forkert an i galop, så bryder vores verden først sammen. Meget karikeret sat op, men jeg tror, at mange kan genkende følelsen af, at nu må hesten bare gerne ”spille”, for vi har ikke tid eller overskud til, at den ikke gør! Så er det, at vi går fra stalden med en tam og frustrerende følelse af, at det er hårdt og krævende at have hest.
Sandheden er, at det er hvad vi gør det til. Where your mind goes, the energy flows. Tag bevidstheden med ind i samværet med din hest, så når du er sammen med din hest, så ER du sammen med din hest. Så tiden du har med din hest, om den er lang eller kort den pågældende dag, faktisk bliver brugt på dig og din hest. Så du er til stede, ikke bare fysisk, men også mentalt med din hest, i stedet for at tænke på alt muligt andet.
*TIP: Hav telefon-fri-tid, når du er sammen med din hest. I know… vi kan ikke leve uden vores telefoner i dag. Kæmpe anbefaling som minimum at sætte telefonen på lydløs, når du er i stalden. Hvis du har en dag, hvor du ikke venter et vigtigt opkald eller lignende, så prøv at lade telefonen ligge i bilen, eller i skoletasken og mærk en kæmpe forskel i nærværet med din hest 😊
Læg for eksempel mærke til hvordan din hest egentlig har det, både humør- og helbredsmæssigt. Jeg tror, at flere hesteejere godt kan være tilbøjelige til tro, at deres hest’ humør over all, altid er det samme. Men hvis vi begynder at lægge mærke til det, vil vi blive klogere på vores hest. Hvad der gør den glad, hvad den kan lide og ikke kan lide, eller hvad den har brug for, for at trives bedst. Når vi har bevidsthed på det, så kan vi også gøre mere eller mindre af det og vores forbindelse og glæde med vores hest, vil dermed blive stærkere og større. Og helt ærligt, er det ikke det vi drømmer om at have med vores hest?
DET KAN MIN HESTEDAGBOG HJÆLPE DIG MED
Min Hestedagbog
399,- kr.
Igennem refleksion, nysgerrighed og overblik, kan Min Hestedagbog hjælpe dig til at blive mere nærværende og få en endnu større forståelse for din hest’ personlighed og behov. Ved at se på vores heste med nysgerrige og kærlige øjne, vil vores connection herigennem med dem uundgåeligt blive stærkere. Min Hestedagbog hjælper dig til dagligt i 220 dage at have fokus på din hest og jer som enhed. Derudover er der 12 udvalgte emner, der skaber rum for dine egne refleksioner og erfaringer med din hest. Denne dagbog er JERES. I skal bruge den præcis som det giver mening for jer. Formålet med dagbogen er nemlig at se din hest som et individ og dig og din hest som en enhed, samt tage et opgør med begrænsede overbevisninger om, hvordan hesten SKAL være eller hvad du SKAL gøre. Derfor vil jeg med Min Hestedagbog invitere dig til at skabe mere bevidsthed i samværet med din hest og se jeres connection vokse.
På lager: 1 – 3 dages levering